Jak to się zaczęło? Czyli historia pasji do gotowania...

Już jako mały chłopiec przejawiałem geniusz kulinarny. W wieku 9 lat w parze z pasją do gotowania szedł również brak proporcji i umiaru. Najlepszym tego przykładam była moja pierwsza jajecznica, którą przygotowałem z wszystkich jaj jakie znalazłem w lodówce, a było ich 12.

Wiec drogi czytelniku wyobraź sobie 9 letniego chłopca siedzącego przy stole na którym stał talerz i ogromna jajecznica. To chyba był znak, że nie będę gotował jedynie dla siebie, ale dla większej ilości osób ...

Czytaj więcej...

Rynek Cateringowy

Wiele wskazuje na to, że rynek cateringowy będzie się rozwijał, bo ma jeszcze znaczny potencjał. Na razie Polacy wydają na jedzenie poza domem tylko pięć proc. budżetu przeznaczonego na żywność, podczas gdy np. Niemcy – 35  proc. a  Amerykanie – nawet 50 proc.
Jesteśmy otwarci i chętnie przejmujemy zachodnie wzorce zachowań i styl życia, zapewne więc i w  tym zakresie będziemy się zbliżać do modelu przyjętego w  rozwiniętych krajach Europy i świata. Taka tendencja jest już wyraźna.

Czytaj więcej...

Catering- co to właściwie jest?

Od kilku lat funkcjonuje w Polsce słowo „catering”. Jest to bez wątpienia wyraz obcojęzyczny. Podejmując próbę sprawdzenia co się pod tym określeniem kryje, znajdujemy u Kopalińskiego w „Słowniku wydarzeń, pojęć i legend XX wieku” następującą definicję:
„Catering – zaopatrzenie w żywność, trunki pasażerów i załogi samolotów, zwłaszcza w systemie cook-chill, w którym potrawy są wcześniej gotowane, przyrządzane, po czym zamrożone, a w samolocie odgrzewane”.

Czytaj więcej...

Catering po amerykańsku

W Stanach Zjednoczonych catering jest rozumiany nieco inaczej.  W literaturze amerykańskiej pojęcie dostawca artykułów żywieniowych (usługodawca cateringu) funkcjonuje jako osoba, która dostarcza pożywienia wraz z całym ekwipunkiem i personelem niezbędnym do serwowania posiłków.

Rozróżnia się trzy kategorie usług cateringowych...

Czytaj więcej...

Catering po polsku

Na początku lat 80-tych catering w Polsce rozumiany jako organizowanie imprez na zewnątrz, w miejscu wskazanym przez klienta i koncentrował się głównie w hotelach orbisowskich. Dopiero z czasem zaczęły się rozwijać wyspecjalizowane firmy, których celem była organizacja imprez w miejscu wskazanym przez klienta, a także świadczenie usług żywieniowych na potrzeby zakładów pracy. W ostatnim dziesięcioleciu XX wieku pojawiło się pojęcie usług cateringowych używane w odniesieniu do usług świadczonych poza zakładem gastronomicznym.

Czytaj więcej...

Jakie są kierunki działalności cateringowej?

Wyróżnić można dwa podstawowe kierunki działalności cateringowej:

  • catering socjalny – zajmujący się świadczeniem usług żywieniowych w miejscach pracy, szkołach, szpitalach, punktach opieki itp.

  • catering komercyjny – specjalizujący się w organizacji i obsłudze koktajli, bankietów, imprez okolicznościowych.

Do obowiązków firmy cateringowej należy...

Czytaj więcej...

VIP Catering Katowice
Dębowa 82
40-109 Katowice
Tel: Ola 793-315-413
Tel: Łukasz 793-956-695
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Pon - Pt.: 9:00 - 16:00