Rynek Cateringowy

Wiele wskazuje na to, że rynek cateringowy będzie się rozwijał, bo ma jeszcze znaczny potencjał. Na razie Polacy wydają na jedzenie poza domem tylko pięć proc. budżetu przeznaczonego na żywność, podczas gdy np. Niemcy – 35  proc. a  Amerykanie – nawet 50 proc.
Jesteśmy otwarci i chętnie przejmujemy zachodnie wzorce zachowań i styl życia, zapewne więc i w  tym zakresie będziemy się zbliżać do modelu przyjętego w  rozwiniętych krajach Europy i świata. Taka tendencja jest już wyraźna.

Od 10 lat rośnie liczba placówek gastronomicznych, zwiększają się ich obroty. Polacy, zwłaszcza młodzi, coraz chętniej jadają poza domem, nie tylko dlatego, że brakuje im czasu na przygotowanie posiłku. Często jest to chęć spędzenia czasu ze znajomymi, swobodnego pogadania bez konieczności spędzenia kilku godzin w kuchni, a potem krążenia między kuchnią a stołem. Catering daje szansę otrzymania dwóch w  jednym. Jeśli nie chcemy bawić się w  kucharzenie, a  jednocześnie ubimy gościć przyjaciół we własnym domu, pomaga w tym catering. Ten typ działalności firm cateringowych to jednak margines. Podstawą jest catering kontraktowy.
Trudno przewidzieć, jak kryzys wpłynie na rynek usług cateringowych. Jeśli jednak zahamuje jego rozwój – z czym należy się liczyć – to raczej go nie zadusi.

VIP Catering Katowice
Dębowa 82
40-109 Katowice
Tel: Ola 793-315-413
Tel: Łukasz 793-956-695
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Pon - Pt.: 9:00 - 16:00